Workshop

                                      

Natuurlijk kan iedereen schrijven, maar hoe u stap voor stap Chinese kalligrafie maakt leert u hier. In deze startcursus leert u hoe het penseel moet vasthouden en de juiste zithouding. Ook leert u met behulp van enkele basisstreken hoe u eenvoudige Chinese karakter in Kaishu-stijl maakt.

Bij het schrijven met een penseel in plaats van met  een westerse schrijfveer of stift kan de geoefende kalligraaf door druk op het penseel talloze nuances op het papier aanbrengen. Schoonheid en expressiviteit  genieten de voorkeur boven leesbaarheid, en zo wist men over een beroemde kalligraaf te berichten dat van alles wat hij geschreven had alleen zijn rekeningen leesbaar waren. Een penseelstreek kan breed en dik zijn, of fijn en zacht; ze kan diepzwart en gesloten zijn, als de penseel verzadigd is door inkt, of licht en doorschijnend, als de penseel bijna droog is.

Hoe wordt Chinese kalligrafie gemaakt?

Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe een Chinees karakter ontstaat

一                                          eerste streek

十                                          + tweede streek

才                                          + derde streek

木                                          + vierde streek

Hoewel het geen gecompliceerde tekeningen zijn, bestaan Chinese karakters uit enkelvoudige streken, allemaal variaties op zes penseelstreken. Alle streken hebben een naam en worden volgens gestelde regels geschreven.

Een echte doe cursus

U leert stap voor stap de basis streken, eenvoudige karakters en de meest uiteenlopende stijlen schrijven. De cursus is vooral een doe- cursus. U gaat meteen aan de slag: de eerste les al.

Vooropleiding niet nodig

Zelf diegenen die het Chinees niet kennen, kunnen in zeer korte tijd worden opgeleid tot een ware schoonschriftkunstenaar. Het is niet nodig om te kunnen tekenen is de cursus kalligrafie en deze is zowel geschikt voor links- als rechtshandige, voor jong en oud.

Persoonlijke begeleiding

Hong geeft les in een groep van maximaal 10 personen, hierdoor krijgt iedereen de aandacht en begeleiding tijdens de lesuren die zij verdient.

Eigen les en werkboeken

De lesboeken, oefenmaterialen en huiswerkboeken zijn door mij zelf geschreven. Het einddoel is dat alles cursisten zelfstandig Chinese karakters kunnen kalligraferen. In de toekomst kunnen ze Chinese tekens met hun eigen werk combineren.

Certificaat & Rapport

Na het afronden van diverse niveaus, maakt u zelf een kunstwerk op origineel rijstpapier dat aan uw certificaat wordt bevestigd. Daarnaast ontvangt U een persoonlijk rapport met de status van Uw leerproces.

Groep vanaf 6 personen, maximaal 10 personen, we beschikken over een cursus locatie. De kosten bedragen 60 euro p.p. voor 4 lessen, exclusief materialen en lesboeken.